Registreren en aangifte doen van een levenloos geboren kind

Als uw kind levenloos geboren is, doet u aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kind geboren is. U krijgt van de gemeente een akte van geboorte (levenloos). U kunt uw kind ook registeren in de basisregistratie personen (BRP). Dit doet u bij de gemeente waar u woont.

Als uw kind levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen bij de gemeente. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken mag u aangifte doen. Dit doet u bij de gemeente waar uw kind geboren is.

De gemeente maakt een akte van geboorte (levenloos) op. Dit is een officieel bewijs dat uw kind ter wereld is gekomen. De akte van geboorte (levenloos) wordt ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand en niet in het geboorteregister.

U kunt uw kind ook inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). U registreert uw kind in de gemeente waar u woont. Uw kind wordt dan bij uw naam in de BRP gezet. Beide ouders kunnen dit doen. De registratie gebeurt niet automatisch als u aangifte doet. Ook een kind dat al eerder levenloos geboren is, kunt u inschrijven in de BRP.

Aangifte doen mag door:

• de vader
    • de moeder
    • medewerker van het ziekenhuis
    • de uitvaartverzorger
    • anderen die weten van het overlijden

U kunt uw levenloos geboren kind registreren in de basisregistratie personen (BRP) als u:

• op het moment van geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP
    • sinds 1 oktober 1994 een periode in Nederland heeft gewoond

Is uw kind levenloos geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer? Dan mag u uw kind pas begraven of cremeren na de aangifte. U mag een overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren.

Deze termijn geldt niet voor kinderen die eerder dan 24 weken zwangerschap levenloos geboren zijn.

De begrafenisondernemer kan de aangifte online doen. Zo doet u zelf aangifte van uw levenloos geboren kind:

• U doet de aangifte bij de gemeente waar uw kind geboren is.
    • U heeft nodig:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • de verklaring van de arts van het overlijden van uw kind

Is uw kind in dezelfde gemeente geboren als waar u woont? Dan kunt u de aangifte en registratie van uw levenloos geboren kind tegelijk bij de gemeente doen. U kunt de registratie in de basisregistratie personen (BRP) ook later doen.

Zo schrijft u uw levenloos geboren kind in de BRP in:

• U gaat naar de gemeente waar u woont.
    • U neemt in ieder geval mee:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • een officiële akte waaruit blijkt dat uw kind levenloos is geboren