Stemmen in andere gemeente voor verkiezingen provinciale staten en waterschappen

Met een kiezerspas kunt u voor verkiezingen stemmen in een andere gemeente dan waar u staat ingeschreven. U vraagt de kiezerspas aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Bij de verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen mag u ook in een andere gemeente stemmen dan waar u staat ingeschreven. Hiervoor heeft u een kiezerspas nodig.

Voor de verkiezingen voor de provinciale staten mag u stemmen in een andere gemeente binnen dezelfde provincie. Voor de waterschapsverkiezingen mag u stemmen in een andere gemeente binnen hetzelfde waterschap.

Let op. Beide verkiezingen vinden op dezelfde dag plaats. Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dan kiest u een gemeente die binnen dezelfde provincie én binnen hetzelfde waterschap ligt als de gemeente waar u staat ingeschreven. Op Waterschappen.nl ziet u in welk waterschap u woont en welke plaatsen daaronder vallen.

U kunt een kiezerspas voor de verkiezingen voor de provinciale staten of waterschappen aanvragen als:

• u mag stemmen voor de verkiezingen voor provinciale staten of waterschappen
    • u een identiteitsbewijs heeft
    • uw identiteitsbewijs niet langer dan 5 jaar verlopen is

Heeft u geen identiteitsbewijs of is deze meer dan 5 jaar verlopen? Vraag dan een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente. Dan kan iemand anders voor u stemmen.

Schriftelijk aanvragen kan tot uiterlijk 5 dagen vóór de verkiezingen. Persoonlijk aanvragen kan tot uiterlijk 1 dag vóór de verkiezingen tot 12.00 uur.

De kiezerspas vraagt u aan bij de gemeente waar u op 4 februari 2019 als kiezer staat ingeschreven.

Zo vraagt u een kiezerspas aan:

• u vult het aanvraagformulier voor een kiezerspas in, of
    • u gaat langs bij de gemeente
    • u heeft nodig:
      • uw stempas (als u die al heeft ontvangen)
      • uw identiteitsbewijs

Kijk voor het formulier onder tabblad meer informatie.