Stempas voor verkiezingen voor Europees Parlement

Als u mag stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, ontvangt u een stempas thuis. Neem de stempas en uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau.

Op 23 mei 2019 kunt u stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. U mag alleen stemmen met een stempas.

Waar u mag stemmen hangt af van de gemeente waar u staat ingeschreven op 9 april 2019. De stempas krijgt u op dit adres thuisgestuurd. Stemmen kan in 1 van de stembureaus binnen de gemeente.

Bij het stemmen moet u zich kunnen identificeren. Daarvoor zijn verschillende documenten toegestaan voor de Europees Parlementsverkiezingen. Zonder stempas en identiteitsbewijs mag u niet stemmen.

Kunt u niet zelf stemmen? Dan kunt u iemand machtigen.

U krijgt een stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement als:

• u Nederlander bent, of
    • u de nationaliteit heeft van een ander land binnen de Europese Unie en zich heeft laten registreren bij uw gemeente.
    • u staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP)
    • u 18 jaar of ouder bent op de dag van de verkiezingen
    • u niet uitgesloten bent van het kiesrecht

Let op

Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 29 maart 2019 geen lid meer van de Europese Unie (Brexit). Hierdoor krijgen Britten die in Nederland wonen geen stempas meer voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Woont u in Nederland en heeft u naast de Britse nationaliteit ook de nationaliteit van een ander land binnen de Europese Unie? Dan kunt u wel stemmen. U moet zich bij uw gemeente registreren. De gemeente ontvangt het formulier uiterlijk op 9 april 2019.

U ontvangt de stempassen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement uiterlijk 9 mei 2019.

U stemt als volgt:

• Ga naar een stembureau in uw gemeente.
    • U neemt mee:
      • uw stempas
      • uw identiteitsbewijs (deze mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn)

Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt?

Zo vraagt u een nieuwe stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement aan:

• Schriftelijk bij de gemeente. De gemeente moet uw aanvraag uiterlijk op 17 mei 2019 hebben ontvangen. Stuur een kopie van uw identiteitsbewijs mee.
    • Mondeling bij de gemeente. Dit kan tot 22 mei 2019 om 12.00 uur. Neem uw identiteitsbewijs mee.

Woont u in Nederland, maar heeft u de nationaliteit van een ander land binnen de Europese Unie? Dan moet u zich registreren bij uw gemeente. Zo registreert u zich voor de verkiezingen van het Europees Parlement:

• U vult het formulier (Y 32-formulier)  in.
    • De gemeente ontvangt uw formulier uiterlijk op 9 april 2019.