Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen

Bent u zelfstandig ondernemer en stopt u met uw bedrijf? Met de IOAZ-uitkering kunt u uw inkomen aanvullen. Vraag de IOAZ aan bij de gemeente. U doet dit voordat u stopt met uw bedrijf.

IOAZ staat voor inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen. De IOAZ-uitkering vult het inkomen aan van zelfstandige ondernemers die stoppen met hun bedrijf. Hoe hoog uw IOAZ-uitkering wordt, hangt af van:

• uw inkomen
    • het inkomen van uw partner
    • uw eigen vermogen
    • het pensioen dat u via een bedrijfspensioen heeft opgebouwd

Als u met meer mensen in huis woont is uw uitkering lager. U kunt dan de kosten voor levensonderhoud namelijk delen. Dit geldt niet voor thuiswonende kinderen jonger dan 21 jaar, studenten en huurders.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen komen soms ook in aanmerking voor de IOAZ-uitkering.

De voorwaarden voor de IOAZ-uitkering zijn:

• U bent 55 jaar of ouder, maar u heeft nog niet de AOW-leeftijd.
    • U stopt binnen 1,5 jaar met uw onderneming.
    • Uw bedrijf voldeed elk jaar aan het urencriterium van de belastingdienst.
    • De winst van uw bedrijf was de laatste 3 jaar lager dan € 24.540 bruto per jaar (tarief 01-01-2018).
    • U verwacht dat uw inkomen in de toekomst lager wordt dan € 26.101 bruto per jaar (tarief 01-07-2018).
    • U werkt:
      • minstens 10 jaar als zelfstandige in Nederland, of
      • de laatste 3 jaar als zelfstandige en daarvoor 7 jaar in loondienst in Nederland.

Doe uw aanvraag maximaal 1,5 jaar voordat u stopt met uw bedrijf.

Zo vraagt u de IOAZ-uitkering aan:

• Neem contact op met de gemeente.
    • U heeft nodig:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • een bewijs van uw woonsituatie
      • bankafschriften van de afgelopen periode
      • uw boekhouding van de laatste 3 jaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

ISD Brabantse Wal

Peter Vineloolaan 4