Vergoeding aanvragen voor schade door een bestemmingsplan

Heeft u schade of verwacht u die door een nieuw of gewijzigd bestemmingsplan? Dan kunt u de gemeente om een vergoeding voor de schade vragen.

De gemeente kan een bestemmingsplan vaststellen, wijzigen of een omgevingsvergunning afgeven voor afwijking van het bestemmingsplan. U kunt daardoor schade lijden. Dit werd planschade genoemd. De schade kan bestaan uit waardevermindering van uw woning of verlies van uw inkomsten.

Misschien heeft u recht op een vergoeding. Een onafhankelijk commissie doet onderzoek. Hij adviseert de gemeente of u wel of geen recht heeft op een tegemoetkoming. De gemeente beslist over uw aanvraag en bepaalt het bedrag van de eventuele tegemoetkoming.

De voorwaarden voor de tegemoetkoming in planschade zijn onder andere:

• U bent eigenaar, geen huurder, van het pand of de grond.
    • U vraagt de tegemoetkoming binnen 5 jaar na een onherroepelijk planologisch besluit.
    • U heeft de schade niet kunnen voorzien toen u het pand of de grond kocht.

U betaalt € 300 voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Dit moet de gemeente wettelijk van u vragen. Als Als u recht heeft op een tegemoetkoming, dan krijgt u het bedrag terug. Als u geen recht heeft op een tegemoetkoming, dan krijgt u dit bedrag niet terug.

Een aanvraagprocedure voor een tegemoetkoming duurt ongeveer één jaar.

U vult de aanvraagformulier volledig in en stuurt dit naar de gemeente.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.