Vergunning voor het brandveilig gebruik van gebouwen

Als u een gebouw gebruikt om veel mensen samen te laten komen, moet dit brandveilig zijn. Er zijn landelijke eisen voor het brandveilig gebruiken van bouwwerken. Toch stelt de gemeente in sommige gevallen extra eisen aan de brandveiligheid. Bijvoorbeeld bij basisscholen en verzorgingstehuizen.

In dat geval moet u ook een omgevingsvergunning (voorheen gebruiksvergunning) aanvragen. U mag het gebouw niet gebruiken voordat de gemeente de vergunning heeft afgegeven.

Niet in alle gevallen hoeft u een vergunning aan te vragen. Soms is een melding voldoende.

U vraagt een vergunning aan als:

• uw bedrijf of verzorgingsinstelling slaapplaatsen heeft voor meer dan 10 personen
    • uw bedrijf dagverblijf verzorgt voor meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar
    • uw bedrijf dagverblijf verzorgt voor meer dan 10 lichamelijk of verstandelijk gehandicapten

Het legesbedrag in 2019 voor een aanvraag die betrekking heeft op het verkrijgen van een vergunning voor het in gebruik nemen en/of houden van een bouwwerk is afhankelijk van de oppervlakte van dat bouwwerk. (met een minimum van € 871,00)

De gemeente beslist binnen 26 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Contact

U vraagt de omgevingsvergunning aan bij het Omgevingsloket Online (OLO). Hier kunt u ook een vergunningcheck doen om te controleren of u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.

Het gaat hier om een uitgebreide procedure. U geeft dan eerst uw mening over het ontwerpbesluit (zienswijze). Doe dit binnen 6 weken. Daarna kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Ook dan kunt u eventueel nog in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.