Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente.

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen maximaal 1 jaar voor uw trouwdag melden. De melding voorgenomen huwelijk is 1 jaar geldig. Nadat de melding is binnengekomen en compleet is bevonden start er een (wettelijke) termijn van twee weken voordat er een huwelijk gesloten mag worden. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen aan de hand van de eventueel benodigde documenten. Maar let op: Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat u tijdig uw melding voorgenomen huwelijk inlevert bij de gemeente waar u wilt trouwen.

Wanneer een melding?

Het wordt aanbevolen zo snel mogelijk, nadat u zelf een datum en locatie in gedachten heeft om te trouwen, deze aanvraagt bij de gemeente door middel van de melding voorgenomen huwelijk. Zeker in de zomermaanden is de huwelijksagenda van onze gemeente al snel volgeboekt. Zorg dat u op tijd uw aanvraag bij de gemeente inlevert. In onze gemeente moet u tenminste 3 maanden voor de gewenste huwelijksdatum uw complete aanvraag inleveren, anders wordt deze niet in behandeling genomen.

De aanvraagtermijn van 3 maanden geldt voor alle huwelijken/partnerschappen met een ceremonie.

Ongeveer 1 maand voor de huwelijksvoltrekking wordt u bezocht door de bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs) van de gemeente om de huwelijksvoltrekking met u door te spreken en ter voorbereiding van de huwelijkstoespraak.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de trouwlocatie, de datum en het tijdstip.

Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

• U bent 18 jaar of ouder.
    • U bent niet met iemand anders getrouwd.
    • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
    • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
    • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Zie bijlage leges bij huwelijk of geregistreerd partnerschap onder tabblad meer informatie

Let op

Maak eerst een afspraak. Alleen als u een afspraak heeft, kunt u langskomen bij de gemeente. Vanwege het coronavirus willen we het aantal bezoekers bij de gemeente beperken.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

• Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Let op! In onze gemeente moet u tenminste 3 maanden voor de gewenste huwelijksdatum/datum partnerschap uw complete aanvraag inleveren.