Financiële regeling voor een monument aanvragen

Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het onderhouden of restaureren van een monument. Heeft u een gemeentelijk monument? Dan kunt u een Cultuurfonds-hypotheek aanvragen. Dit is een lening met een lage rente. De lening gebruikt u voor restauratie. Vraag de lening aan bij het Nationaal Restauratiefonds. De kosten van gemeentelijke monumenten kunt u niet aftrekken van de belasting.

Bezit u een rijksmonument? Dan is het vaak wel mogelijk de onderhoudskosten voor uw monument af te trekken van de belasting. U kunt financiële ondersteuning krijgen via:

• Een Restauratiefonds-hypotheek. Dit is voor eigenaren van een woonhuis of boerderij. De boerderij wordt dan niet voor een boerenbedrijf gebruikt.
    • Een subsidie via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit is bedoeld voor andere monumenteigenaren dan hierboven. Bijvoorbeeld molens en kloosters.

Wilt u een woonhuis dat een rijksmonument is energiebesparend restaureren? Dan kunt u een gecombineerde lening krijgen voor de restauratie en energiebesparende maatregelen. Die maatregelen kunt u dan tegelijk met de restauratie uitvoeren. De lening vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds.

Wilt u een monument kopen of restaureren? Mogelijk kunt u een Monumenten-hypotheek aanvragen. Voor deze lening geldt een hoger rentepercentage dan voor de Restauratiefonds- of de Cultuurfonds-hypotheek. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument. De Monumenten-hypotheek vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds.

Contact

Kijk voor meer informatie over de Cultuurfonds-hypotheek, de Restauratiefonds-hypotheek, de Monumenten-hypotheek en de lening voor energiebesparend restaureren op de website van het Nationaal Restauratiefonds.

Wilt u meer informatie over de subsidie? Kijk op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. U kunt daar ook de financieringscheck doen.