Natuurgebieden betreden met voertuig of paard

Wilt u een natuurgebied in met een voertuig of een paard? Dat mag alleen op de openbare weg of op een ruiterpad. Buiten de openbare weg of een ruiterpad heeft u een ontheffing nodig. U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente.

De gemeente kan een gebied tot natuurgebied benoemen. U mag dit gebied in met uw voertuig, bijvoorbeeld met uw auto, fiets, brommer of quad. Hiervoor gelden wel regels. U moet op de openbare weg blijven. Met uw paard moet u op de ruiterpaden blijven. Dit is om overlast en milieuvervuiling te voorkomen. Ook is dit voor de veiligheid en bescherming van planten, dieren en mensen.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Zo vraagt u een ontheffing aan om een natuurgebied te betreden met een voertuig of paard:

• U neemt contact op met de gemeente.
    • U geeft door:
      • om welk natuurgebied het gaat
      • waarom u dit natuurgebied in wilt
      • op welke dag en tijd u dit natuurgebied in wilt
      • met welk type voertuig u het natuurgebied in wilt
      • wat het kenteken is van het voertuig waarmee u het natuurgebied in wilt
      • uw naam of de naam van de verantwoordelijke (organisatie)
    • U betaalt de ontheffing bij de aanvraag.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met het besluit op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.