Ontheffing aanvragen voor geluidsoverlast bij bouwen en slopen

Als u wilt bouwen, verbouwen of slopen moet u zich aan regels over geluid houden. Wilt u langdurig hard geluid maken of buiten de tijden dat dit mag? Dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen bij de gemeente.

Als u bouw- en sloopwerkzaamheden uitvoert, moet u geluidsoverlast zoveel mogelijk voorkomen. Het maakt niet uit of u de werkzaamheden uitvoert als bedrijf of als particulier. U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal dB(A) geluid dat u maakt. Lees meer op de website van infomil.

U kunt ontheffing aanvragen als u geluid wilt maken op een dag of tijdstip waarop dit niet is toegestaan. Of als u langer dan het maximumaantal dagen geluid wilt maken.

De voorwaarden voor het aanvragen van ontheffing zijn:

• U gebruikt de stilste technieken en materialen.
    • U deelt de bouwplaats zo in dat de geluidshinder beperkt blijft.
    • U zorgt dat de geluidshinder zo kort mogelijk duurt.
    • U licht omwonenden op tijd in over geplande werkzaamheden.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Zo vraagt u de ontheffing voor geluidsoverlast aan:

• U neemt contact op met de gemeente.
    • U geeft door:
      • In welk gebied u de werkzaamheden wilt uitvoeren en wat de afstand is tot de dichtstbijzijnde woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen.
      • Hoe en waarmee u de werkzaamheden wilt uitvoeren.
      • Welke maatregelen u neemt om de geluidshinder te beperken.
      • Hoe u omwonenden informeert over de geluidsoverlast.
      • Hoe en bij wie overlast gemeld kan worden.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.