Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Online uittreksel of afschrift burgerlijke stand aanvragen

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
    • overlijdensakte
    • huwelijksakte
    • echtscheidingsakte
    • akte van partnerschapsregistratie
    • akte van beëindiging partnerschap

Heeft u een uittreksel voor in het buitenland nodig? Vraag dan een internationaal uittreksel aan.

Heeft u een afschrift voor in het buitenland nodig? Dan vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.

De kosten bedragen in 2023 € 15,70.

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het uittreksel of afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het uittreksel of afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

Contact

U kunt het uittreksel burgerlijke stand persoonlijk afhalen (met een geldig identiteitsbewijs) aan de balie Burgerzaken in het gemeentehuis of schriftelijk aanvragen bij de afdeling Burgerzaken. U kunt het uittreksel ook direct via internet aanvragen door het formulier "uittreksel burgerlijke stand aanvragen" in te vullen.

Voor het aanvragen van een uittreksel burgerlijke stand via deze website moet u in het bezit zijn van een DigiD-inlogcode.

Meer informatie over digitaal aanvragen.

Zo vraagt u een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan:

• U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.
    • Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
    • U betaalt het uittreksel of afschrift online.

4652 GA Steenbergen