Veel of zeldzame dieren houden

Wilt u veel of zeldzame dieren houden? U heeft hiervoor een ontheffing nodig. U Vraagt de ontheffing aan bij de gemeente.

Het kan zijn dat u zeldzame dieren wilt houden. Bijvoorbeeld apen, bepaalde reptielen of zeldzame vogels. Vaak zijn dit ook beschermde diersoorten. Daarom is dit verboden.

Of misschien wilt u heel veel huisdieren houden, zoals katten en honden. Dit kan overlast veroorzaken en andere mensen en dieren kunnen er ziek van worden. Ook het houden van veel huisdieren is daarom verboden.

Als u toch zeldzame of veel dieren wilt houden, heeft u een ontheffing van de gemeente nodig. Opvangcentra voor dieren, dierenasielen, dierenpensions en dierentuinen hebben een ontheffing.

De kosten in 2019 zijn:

voor een aanvraag € 97,00 en een digitale aanvraag € 87,00

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Zo vraagt u een ontheffing aan voor het houden van veel of zeldzame dieren:

• U neemt contact op met de gemeente.
    • U geeft door:
      • welke diersoorten u wilt houden
      • hoeveel dieren u wilt houden
      • waar u de dieren onderbrengt
      • welke beveiligingsmaatregelen u heeft genomen
      • waarom u de ontheffing nodig heeft
      • tekeningen of foto’s van de dierverblijven
      • tekeningen of foto’s van de beveiligingsmaatregelen
    • U betaalt de ontheffing bij de aanvraag.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Als u een aanvraag of melding doet, heeft de gemeente uw persoonsgegevens nodig. De gemeente behandelt uw persoonsgegevens zorgvuldig. In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat hoe de gemeente met uw persoonsgegevens moet omgaan.

De belangrijkste regels zijn:

• De persoonsgegevens waar de gemeente om vraagt, zijn nodig voor het afhandelen van uw aanvraag of melding.
    • De gemeente registreert en verwerkt uw gegevens op een veilige, vertrouwelijke en zorgvuldige manier.
    • De gemeente gebruikt uw gegevens alleen voor het verwerken van uw aanvraag of melding (of voor iets wat daar rechtstreeks verband mee heeft).
    • Uw persoonsgegevens blijven niet langer bewaard dan nodig is voor het verwerken van uw aanvraag of melding.
    • Andere organisaties krijgen uw gegevens alleen als dit wettelijk verplicht is.
    • Als u hierom vraagt, dan vertelt de gemeente u waarvoor de gegevens nodig zijn en wat ermee gebeurt.