Vuur stoken in de openlucht

U mag geen vuur stoken in de openlucht. Dit is om planten en wilde dieren te beschermen. U mag meestal wel rookwaren en kaarsen gebruiken, tenzij de gemeente een rookverbod heeft ingesteld. Vuur voor bakken en braden is alleen toegestaan als dit niet gevaarlijk is voor de omgeving.

Wilt u toch vuur stoken in de openlucht? Vraag dan een ontheffing aan bij de gemeente.

Bij de gemeente Steenbergen kunt u alleen een ontheffing aanvragen voor een evenement. Zoals de jaarlijkse kerstboomverbranding en verbranden van de pop na afloop van Carnaval.

De ontheffing is NIET bedoeld voor het opstoken van snoeihout. U mag alleen hout verbranden dat ziek is. U moet dit kunnen aantonen met een verklaring van de Plantenziektenkundige Dienst. In de verklaring moet staan dat het zieke hout ter plekke moet worden verbrand. Deze verklaring moet worden toegevoegd aan uw aanvraag om een stookontheffing.

Aan de ontheffing zijn een aantal specifieke voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van:

• plaats,
    • omvang,
    • aard, en
    • doel.

De kosten in 2019 voor het aanvragen van een ontheffing zijn: € 97,00.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente.

Om een ontheffing aan te vragen, geeft u door:

• waarom u vuur wilt stoken
    • waar u dat precies wilt doen
    • wanneer en hoe laat u het vuur aansteekt
    • hoe groot het vuur zal zijn
    • of u door het vuur schade verwacht toe te brengen aan wilde dieren of planten in natuurgebieden van de gemeente
    • zo ja, welke schade u verwacht

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Klantenbalie gemeentehuis

4652 GA Steenbergen