Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Instanties kunnen vragen om een schriftelijk bewijs dat u nog leeft. Dit heet een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita. U vraagt deze documenten aan bij de gemeente waarin u woont of verblijft.

Een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita is een schriftelijk bewijs dat u nog in leven bent. Instanties zoals een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kunnen hierom vragen.

Het verschil tussen beide documenten is:

• Een bewijs van in leven zijn gebruikt u in Nederland. Dit is een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).
    • Een attestatie de vita gebruikt u in het buitenland. Dit is een verklaring van de burgerlijke stand.
    Een bewijs van in leven zijn kan alleen in persoon worden verstrekt aan de balie bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

De kosten in 2019 zijn:

Bij aanvragen aan de balie zijn de kosten: € 7,00.

Een uittreksel uit de burgerlijke stand (attestatie de vita) voor gebruik in het buitenland is een uittreksel uit de burgerlijke stand. Dit uittreksel kost € 13,40. U betaalt dit bij de aanvraag.

Het uittreksel is gratis als uw pensioenfonds het nodig heeft. Uw pensioenfonds vraagt u dat in een brief. Laat de brief aan de gemeente zien als u het uittreksel aanvraagt.

Zo vraagt u een bewijs van in leven zijn aan:

• Log in met uw DigiD bij de gemeente waarin u woont.
    • Vul de gegevens in.
    • U betaalt het uittreksel online met iDEAL.
    • U krijgt het bewijs van in leven zijn thuisgestuurd.

Zo vraagt u een attestatie de vita aan:

• U gaat persoonlijk naar de gemeente waar u verblijft.
    • U neemt mee:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • eventueel het bericht van de instantie waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn nodig heeft
    • U betaalt de kosten bij de aanvraag. Graag met pin betalen.
    Heeft u het bewijs nodig voor een pensioenfonds? Dan moet u dit schriftelijk aantonen.