Bewijs van Nederlandse nationaliteit aanvragen

Soms moet u bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Daarvoor vraagt u een bewijs van Nederlanderschap aan. Dit doet u bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

Op sommige momenten moet u bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of wanneer u gaat trouwen. Of als u solliciteert naar een baan als ambtenaar. U heeft dan een bewijs van Nederlanderschap nodig.

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente. U krijgt dan een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).

De voorwaarden voor het aanvragen van een bewijs van de Nederlandse nationaliteit zijn:

• U heeft de Nederlandse nationaliteit .
    • U staat ingeschreven bij de gemeente waar u het bewijs aanvraagt.
    • U vraagt het uittreksel zelf aan of u machtigt iemand om dit te doen.

De kosten in 2018 zijn:

• Bij digitale verstrekking bedragen de kosten € 6,40.
    • Bij verstrekking aan de balie bedragen de kosten € 7,00.
    • Bij verstrekking per post bedragen de kosten €10,00.

Het bewijs van Nederlanderschap heeft geen vaste periode van geldigheid. De organisatie die het bewijs nodig heeft, bepaalt hoe lang geleden het mag zijn afgegeven.

Contact

U kunt het gewaarmerkte afschrift GBA persoonlijk afhalen (met een geldig identiteitsbewijs) aan de klantenbalie in het gemeentehuis. U kunt het uittreksel ook direct via internet aanvragen door het formulier 'Bewijs van Nederlanderschap aanvragen' in te vullen.

Voor het aanvragen van een uittreksel uit de GBA via deze website moet u in het bezit zijn van een DigiD-inlogcode en moet u ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie van Steenbergen.

Meer informatie over digitaal aanvragen.

Zo vraagt u een bewijs van de Nederlandse nationaliteit aan:

• U gaat naar de gemeente waar u staat ingeschreven.
    • U neemt uw geldige identiteitsbewijs mee.

Klantenbalie gemeentehuis

4652 GA Steenbergen