Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk. U gaat hiervoor samen naar de gemeente.

Om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, ondertekent u de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

U kunt vragen om een ceremonie (bijvoorbeeld in de trouwzaal). Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft geen jawoord te geven. Wel worden er kosten in rekening gebracht.

Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Daarvoor moet u naar een notaris.

Kijk bij meer informatie voor de tarieven.

Kijk bij het tabblad meer informatie voor de tarieven van 2019.

Zo vraagt u omzetting van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk aan:

• Maak een afspraak bij de gemeente.
    • Ga samen naar de gemeente.
    • U neemt mee:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • het afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
      • een geboorteakte, als naamswijziging heeft plaatsgevonden