Grond verplaatsen of afvoeren melden (grondverzet)

Wilt u op uw terrein grond verplaatsen of afvoeren? Dit moet u melden bij het Meldpunt bodemkwaliteit.

Als u op uw terrein grond gaat afgraven, kunt u de grond:

• verplaatsen op hetzelfde terrein
    • afvoeren naar een andere plek
    • op een later tijdstip terugstorten

Gaat u de grond verplaatsen of afvoeren (grondverzet)? Dan moet u dat melden. Voorbeelden van grond zijn zand, veen, klei en bagger.

De voorwaarden voor het melden van grondverzet (verplaatsen of afvoeren van grond) zijn:

• U graaft de grond af en verplaatst deze of voert de grond af als bedrijf.
    • U graaft de grond af en verplaatst deze of voert de grond af als particulier.
    • De grond die u afgraaft als particulier is geen tuingrond of zand.

Gaat u grond tijdelijk afgraven (uitnemen)? En plaatst u de grond onbewerkt en onder dezelfde voorwaarden terug op dezelfde plek? Dan hoeft u dit niet te melden.

Wilt u zeer veel grond (meer dan 10.000 m³ vaste stoffen) verplaatsen of afvoeren? Of wilt u dieper dan 2,5 meter graven? Dan vraagt u een ontgrondingenvergunning aan bij de provincie. Meer informatie vindt u bij het Meldpunt bodemkwaliteit.

Zo meldt u het afgraven en verplaatsen of afvoeren van grond:

• U doet de melding bij het Meldpunt bodemkwaliteit
    • U geeft in ieder geval door:

o uw naam en adres

o waar u de grond wilt afgraven

o hoeveel grond u wilt afgraven

o hoe u de grond wilt afgraven en verplaatsen of afvoeren

o wat voor soort grond u wilt afgraven